Gospoda powstała w 2000 roku, znajduje się 17 km od Giżycka , na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Jest to jedyny tego rodzaju obiekt na Mazurach, który łączy w sobie funkcje restauracji i muzeum, gdzie przy blasku świec i lamp naftowych, wśród starych sprzętów, sieci rybackich i trzcin będziecie mogli odpocząć i rozkoszować się daniami oferowanymi przez Gburkę. Oferujemy niepowtarzalny klimat starej pruskiej gospody sprzed ponad 100 lat. Poza niepowtarzalnym wystrojem i klimatem atrakcją naszej Gospody jest kuchnia regionalna. Serwujemy specjały kuchni polskiej, pruskiej i litewskiej,. Potrawy oferowane przez nasze kucharki opierają się na oryginalnych, starych przepisach. Nasze menu to wszystkie smaki Mazur, więc nie może zabraknąć ryb, dziczyzny, grzybów, itp. Menu zgodne jest z porami roku, latem - podajemy pierogi z jagodami, zsiadłe mleko, natomiast zimą - bigos, pieczenie, grzyby. Produkty do przygotowania naszych dań pochodzą ze sprawdzonych, lokalnych gospodarstw zrzeszonych w sieci "Dziedzictwa Kulinarnego"
Nasze walory doceniono na Festiwalu Ryby, Wędki i Muzyki "Sielawa Blues" w Starych Jabłonkach, gdzie zdobyliśmy miano najlepszej restauracji Warmii i Mazur, a nasze potrawy takie jak: dzyndzałki z hreczką, plińce z pomoczką otrzymały pierwszą nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.
Nasza Gospoda została laureatem Konkursu Najlepszy Produkt i Usługa Warmii i Mazur 2009 oraganizowanego przez Wojewodę Warmińsko Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko - Mazurskiego, otrzymaliśmy wyróżnienie I stopnia w kategorii najlepsza usługa gastronomiczna Warmii i Mazur !!!